Suszenie produktów mikrofalami
Przy użyciu mikrofal można suszyć bardzo wiele materiałów przemysłowych oraz produktów spożywczych. Jest to technologia najszybsza, skuteczna, nieinwazyjna, bezkontaktowa, można ją łączyć z innymi metodami.
W procesie suszenia przy użyciu mikrofal nie ogrzewa się materiału a jedynie zawartą w nim wodę. Dzięki temu materiał ma znacznie niższą temperaturę a jednocześnie zachowana jest wysoka wydajność.
Metoda suszenia granulatów przy użyciu mikrofal może być wspomagana próżnią. Przy obniżonym ciśnieniu temperatura parowania wody jest znacznie niższa. Wykorzystując to zjawisko można suszyć materiał w jeszcze niższej temperaturze.
Produkty spożywcze charakteryzują się dużą zawartością wody, a w wielu procesach przetwórczych wskazane jest znaczne obniżenie wilgotności.
Kinetyka suszenia warzyw, owoców i ziół zależna jest od produktu i oczekiwanej jakości po zakończeniu procesu. Najważniejsze jest zachowanie wartości odżywczych i wyglądu. Wykorzystanie mikrofal do suszenia spełnia te warunki.
tel.: 535876135
www.markommicrowaves.com
Miejsce: | |
---|---|
Nazwa firmy: | MARKOM |
Województwo: | śląskie |
Miejscowość: | Siemianowice |
Adres firmy: | ul. Powstańców 24/2 |
Typ oferty: | Firmy, usługi |
Więcej na stronie www: | http://markommicrowaves.com |